Potkunyrkkeily pähkinänkuoressa

Potkunyrkkeily pähkinänkuoressa

Potkunyrkkeily on monipuolinen kamppailulaji, joka yhdistää nyrkkeilyn ja nimensä mukaisesti erilaisia potkuja. Kyseessä on hauska liikuntamuoto, joka tarjoaa aina jotain uutta haastetta ja opittavaa.

Laji, joka sopii niin harrastelijalle kuin tosikilpailijalle

Lajia on mahdollista harrastaa sekä kilpailumielessä että harrastuksena. Kilpailun säännöt ovat hieman erilaiset kuin harrastettavassa versiossa, mutta molemmissa tavoitteena on voittaa vastustaja tai saada parempi tulos kuin kilpailijalla. Aivan kuten sijoittamista, tarvitsee potkunyrkkeilyäkin opetella. Mikäli virtuaalivaluutta Ethereum kiinnostaa, kannattaa vilkaista sivustolle: ethereumkurssi.fi.

Potkunyrkkeilyn juuret ovat Japanissa

Lajin alkuperä juontaa juurensa Japaniin, mutta sitä on harrastettu myös muualla maailmassa jo pitkään. Kyseessä on kamppailulaji, joka on ollut olemassa jo vuosisatoja, mutta se alkoi yleistyä vasta 60- ja 70-lukujen vaihteessa. Nykyään se on hyvin suosittu laji ja sitä harrastavat tuhannet suomalaiset, joista monet myös kilpailevat turnauksissa ympäri maata. Nopeatempoisuus tekee potkunyrkkeilystä myös katsojalle mielekästä seurattavaa.

Potkunyrkkeilyssä erätauko on minuutin kestoinen

Potkunyrkkeilykilpailujen säännöt vaihtelevat ammattilaistasolla järjestöittäin, mutta kaikki noudattavat joitakin perusperiaatteita. Erien kesto on kolme minuuttia ja niiden välissä on aina minuutin mittainen lepoaika. Vyötärön yläpuolelle sallitaan vain kevyitä lyöntejä. Pään ja kasvojen alueelle ei saa osua iskuja, mikäli vastustaja on polvistuneena tai maassa. Lisäksi kiinni pitäminen on ehdottomasti kiellettyä. Arvoasteikko näkyy vyön väreissä.

Laji lievittää stressiä

Potkunyrkkeily on hyödyllinen laji niin fyysisesti kuin henkisestikin. Fyysisesti se parantaa tasapainoa, koordinaatiota ja ryhtiä sekä vahvistaa lihaksia ja lisää nopeutta ja ketteryyttä. Lisäksi se auttaa polttamaan ylimääräistä rasvaa tehokkaasti sekä lievittämään stressiä. Henkisellä tasolla se edistää itseluottamusta, auttaa keskittymään sekä kasvattaa paineensietokykyä.

Potkunyrkkeilyn aloittaminen on vaivatonta

Potkunyrkkeily on hyvä tapa kohottaa kuntoa ja tarjoaa oppia kaikille hyödyllisiä itsepuolustustaitoja etsiville. Potkunyrkkeily löytyy myös monien kuntokeskusten ryhmäliikuntatuntien tarjonnasta. Potkunyrkkeilyn aloittamiseen ei myöskään tarvita kummoisia varusteita, vaan urheiluvaatteilla ja sisäjalkineilla pääsee hyvin liikkeelle. YouTubesta kannattaa katsoa myös videoita ja ohjeita, jos salille pääsy on haastavaa tai ei löydy omalle taitotasolle sopivia kursseja läheltä. Myöhemmin on suositeltavaa investoida kunnollisiin kenkiin sekä patjoihin, joihin voi harjoitella erilaisia lyöntejä ja potkuja.