Muay Thai eli thainyrkkeily on Thaimaassa kehittynyt pystyottelulaji, jolle ominaisia tekniikoita ovat polvipotkut, kyynärpäälyönnit, pystypaini sekä säärellä tehtävät potkut ja torjunnat. Koska käytetyt tekniikat ovat varsin voimakkaita, tarvitaan tämän kovan lajin harjoittajilta hyvää kivunsietoa ja fyysistä kuntoa. Laji onkin kerännyt kansainvälistä suosiota, kun thainyrkkeilijät niittivät voittoja muiden lajien mestareita vastaan.
Samankaltaisuudestaan huolimatta thainyrkkeily ei ole potkunyrkkeilyä
Muay Thai sekoitetaan yleensä potkunyrkkeilyyn, joka on kuitenkin kehittynyt alunperin karatesta. Lajeilla on kuitenkin paljon yhtäläisyyksiä. Säännöt ja harjoitusmetodit vaihtelevat kuitenkin maittain ja liittojen välillä. Länsimaissa thainyrkkeilyn salikulttuuri muistuttaa useimmiten nyrkkeilyä. Thaimaassa lajiin liitetään perinnetapoja, kuten musiikkia, tanssia, vaatetusta ja kumarruksia. Muay Thai onkin Thaimaan kansallisurheilulaji ja tärkeä osa kulttuurihistoriaa, mikä houkuttaa lajin perässä maahan myös turisteja. ).
Kulttuuri ja rituaalit ovat kiinteä osa Muay Thaita
Thaimaassa otteluita säestää elävä yhtye, jotka soittavat erilaisilla puhallin- ja lyömäsoittimilla antaen lajille tunnusomaisen vaikertavan äänimaailman. Ottelu alkaa rituaalitanssilla hitaalla tempolla säestäen, musiikin kiihtyessä ottelun loppua kohti.
Astuessaan kehään, ottelija astuu päällimmäisen rajaköyden yli, mikä perustuu uskomukseen, että pää on ihmiskehon tärkein osa eikä sitä saa asettaa sitä alhaisempien jalkojen alapuolelle. Ottelua edeltävän seremonian aikana ottelijan on kaulassa kukista punottu seppele ja päässään pitkähäntäinen nauhamainen päähine. Ennen varsinaista ottelua tehdään rituaaliset tanssit ja kumarrukset, joilla osoitetaan kunnioitusta yleisöä, vastustajaa, opettajaa, perhettä ja jumalia kohtaan.
Muay Thain historiaa
Thainyrkkeily on syntynyt 1700-luvulla harjoitetuista sotilastaidoista, joista kuuluisa taistelija Nai Khanomtom kehitti omanlaisensa tyylin. Laji nimettiin ensin siamilaiseksi nyrkkeilyksi ja myöhemmin Muay Thaiksi, josta tuli nopeasti osa paikallisia kyläjuhlia ja festivaaleja. Muay Thaita on kutsuttu “kahdeksan raajan taiteeksi”, koska siinä käytetään nyrkkien ja jalkojen lisäksi polvia ja kyynärpäitä.
Muay Thai vaatii hyvää fysiikkaa
Lajin tekniikoiden lisäksi kokonaisvaltaiseen harjoitteluun sisältyy muun muassa juoksua, naruhyppelyä, voimaharjoittelua ja varjonyrkkeilyä. Koska laji vaatii jalkojen lujuutta kovia potkuja, ja niiden torjumista varten, on myös tavallista kovettaa sääriluita potkimalla kovia säkkejä tai hakkaamalla sääriä kepeillä. Kovien fyysisten harjoitteiden myötä lajista on tullut myös suosittua kuntourheilua.