Taekwondo

Taekwondo on korealainen kamppailu- ja itsepuolustuslaji, joka voidaan jakaa pääasiassa kahteen melko erilaiseen lajiin. Olympiatyylin taekwondo on harrastajamäärältään suurin, ja sitä hallinnoi Kukkiwon ja World Taekwondo Federation (WTF). International Taekwon-do Federation (ITF) -tyylisuunnan taekwon-do kirjoitetaan väliviivalla. Lisäksi on muita pienempiä, lähinnä amerikImage result for Taekwondokalaisia tyylisuuntia ja liittoja. Vaikka laji on tunnettu enemmälti monista potkutekniikoistaan, suomeksi lajin nimi tarkoittaa “jalan ja käden tie”.

Taekwondoa harrastaa yli 70 miljoonaa ihmistä lähes 200 maassa, mikä tekee lajista maailman harrastetuimman kamppailulajin sekä ylipäätään kymmenenneksi harrastetuimman urheilulajin. Suomessa tämä ei aina näy, mutta ulkomailla saattaa päästä huomaamaan, kuinka tiiviisti taekwondosaleja voi olla yhdessä pienessäkin kaupungissa.

Taekwondon historiaa

Taekwondo on saanut vaikutteita jopa 2000 vuoden takaisista Korean niemimaalla harjoitetuista lajeista nimeltään taekkyon ja subak. Voi kuitenkin sanoa, että eniten lajin muotoutumiseen on vaikuttanut Shōtōkan-karate, mistä kertoo jo muun muassa se, että ennen taekwondon omien liikesarjojen (poomsae) kehittämistä lajin piirissä harjoiteltiin karaten ratoja.

Laji sai nimen taekwondo vasta vuonna 1955 ja yhtenä lajin merkittävimpinä kehittäjinä pidetään kenraali Choi Hong Hitä, joka perusti International Taekwon-do Federationin vuonna 1966. Poliittiset syyt johtivat vuonna 1973 toisen liiton perustamiseen, nimeltään World Taekwondo Federation, joka vielä nykyäänkin vastaa olympiatyylin taekwondon kilpailusääntöjen kehittämisestä ja kilpailuiden järjestämisestä. Sen sisarjärjestö Kukkiwon taas vastaa olympiatyylin taekwondon vyöteknisen puolen määrittelemisestä, tutkimuksesta ja muun muassa opettajakoulutuksesta.

Korealainen suurmestari Dae Jin Hwang toi taekwondon Suomeen vuonna 1979 ja hän opettaa taekwondoa edelleen Helsingissä.

Taekwondo on olympialaji

Oltuaan ensin näytöslajina vuonna 1988 Soulissa taekwondo saavutti olympiastatuksen Sydneyssä 2000. Yksi tunnetuimmista suomalaisista ottelijoista, Suvi Mikkonen on otellut viimeisimmistä kisoista sekä Lontoossa, että Riossa. mtv.fi).

Olympiatyylin kilpaottelussa pyritään osumaan keskivartaloon lyönneillä ja potkuilla sekä päähän potkutekniikoilla. Tyrmäykset ovat sallittuja, mutta harvinaisia sillä ottelijat ovat taitavia suojautumaan potkuilta ja suojavarusteet ovat varsin kattavat. Pyörähtävistä ja päähän osuvista potkuista saa enemmän pisteitä, jotta ottelut olisivat näyttävämpiä ja katsojaystävällisiä. Nykyisin osumat mitataan vartalopanssareihin ja suojakypäriin asetetuilla sensoreilla.